Breaking News
Home / Kako začeti?

Kako začeti?

Začetek je vedno težak, posebej, če se še niste srečali s kriptovalutami. Denarnice za Bitcoin ali Ethereum tako ne morete kupiti kar na bližnji tržnici ali pri “Kitajcu”, saj so kriptovalute prav to, kar že njihovo ime pove – kripto – so torej digitalne. Zato je treba najprej ustvariti denarnico, kamor boste potem lahko prejemali tudi airdrop kovance oziroma žetone. Poti je več, ampak prikazali bomo najboljšo rešitev ter jo predstavili korak po koraku.

1. Prenesite Google Chrome

Čeprav do svoje denarnice lahko dostopate iz kateregakoli brskalnika, predlagamo, da sledite nasvetu in si prenesete Google Chrome (klikni tukaj za prenos), če ga še nimate nameščenega, saj ta omogoča dodatek za denarnico, do katere boste enostavno dostopali.

Po prenosu namestite Google Chrome enako, kot katerikoli drug program na vašem računalniku.

2. Namestite Meta Mask

Ko ste Google Chrome namestili, ga odprite in naslednje korake dokončajte v njem, saj bo tako najenostavneje.

Da boste lažje dostopali do svoje ETH denarnice, bomo sedaj namestili še dodatek za Google Chrome, ki se imenuje Meta Mask in je prepost grafični vmesnik za vašo denarnico.

Zato kliknite na Google trgovino (klikni za povezavo – dodatek je brezplačen) in kliknite na gumb zgoraj desno “Add to Chrome” ali “Dodaj v Chrome”. Dodatek se bo namestil v brskalnik in videli boste novo ikono v zgornjem desnem delu brskalnika:

3. Ustvarite Ethereum (ETH) denarnico

Pojdite na spletno stran www.myetherwallet.com (klikni za povezavo) in vpišite svoje geslo (izmislite si dobro geslo, sestavljeno iz velikih in malih črk ter vsaj ene številke in posebnega znaka) v polje “Enter a password”:

Nato kliknite gumb “Create New Wallet”.

Odprla se vam bo nova podstran, ki bo izgledala takole:

Spletna stran vas v tem trenutku poziva, da prenesete datoteko, ki vsebuje kodiran dostop do denarnice (če kdaj pozabite geslo). Kliknite na gumb “Download Keystore File (UTC / JSON) in prenesite datoteko. To datoteko takoj skrbno shranite, saj je edini ključ do vaše denarnice, ki bo morda kdaj – če boste res imeli srečo – vredna na milijone evrov. Nato kliknite gumb “I understand. Continue.”

Nato se vam bo prikazala nova podstran, kjer boste videli naslov “Save Your Private Key”:

 

To je vaš zasebni ključ do denarnice, ki ga prav tako skrbno, kot Kestore File, shranite – lahko ga tudi natisnete, če kliknete gumb “Print Paper Wallet”. Brez tega ključa ne boste mogli nadaljevati. Nato kliknite gumb “Save Your Wallet”.

Pomembno: zasebnega ključa NIKOLI ne razkrivajte NIKOMUR!!! Če bo kakšna od strani to zahtevala, jo takoj zaprite in pozabite nanjo – šlo bo za prevaro!!!

Tako, sedaj imamo posebej ustvarjeno denarnico in posebej grafični vmesnik do nje. Sedaj samo še oboje združimo.

3. Povežite denarnico z Meta Mask

Kliknite ikono za MetaMask v Google Chrome (spomnite se – zgoraj desno) in nato ikono zgoraj desno:

Odprl se vam bo spustni meni, v katerem izberite “Import Account”:

Odprlo se vam bo novo okno:

Zdaj pa samo še vnesite vaš zasebni ključ (glej zgoraj) in kliknite gumb “IMPORT”.

Naslov vaše denarnice boste dobili tako, da kliknete na tri pike v MetaMast in kliknete “Copy Address to clipboard”. Naslov vaše denarnice se bo tako prilepil v odložišče, od koder ga boste lahko prilepili na strani, kjer poteka airdrop.

 

Stran bo po navadi zahtevala:

  • “Enter your ETH wallet address” ali
  • “Enter your Ethereum wallet address” ali
  • “Enter your ERC20 wallet address.

Opozorilo

Postopek je predstavljen prav za namen pridobivanja kovancev oz. žetonov. Če boste sodelovali v airdropih, potem NIKAKOR ne uporabljajte denarnic, ki ste jih namestili na svoj telefon ali pa denarnice, ki jo morebiti imate na kakšni menjalnici. Te denarnice namreč niso ERC20 kompatibilne, kar po domače povedano pomeni, da z njimi sicer lahko kupujete in prodajate Ethereume, ne morete pa pridobivati drugih žetonov oz. kovancev. V nekaterih se sicer da denarnico povezati z MyEtherWallet, vendar to zahteva malce višji nivo. Opisano postopek pa je “trotl zihr” tudi za zaletnike.

4. Namestite si Telegram

Telegram je ena od oblik sporočanja (nekakšen Messenger), ki ga boste pogosto morali uporabljati za potrebe airdropa – tule je link.

Če še nimate, potem priporočamo, da odprete Facebook in Twitter, saj boste z lajkanjem, sledenjem ali objavljanjem dobila dodatne kovance oz. žetone.

 

Čestitamo. Zdaj ste pripravljeni na sprejem gore brezplačnih kovancev in žetonov. 😉

 

 

Podprite nas: to spletno stran lahko vzdržujemo zaradi vaše pomoči - za čas vašega obiska nam odstopite del svoje računalniške moči. Če se s tem ne strinjate, lahko to prekličete.
Ok Stop