Breaking News
Home / Kaj je airdrop?

Kaj je airdrop?

Denar z neba (dobesedno)

Airdrop pomeni, da ustvarjalci novega kripto kovanca ali žetona v začetnih fazah brezplačno razdelijo določeno količino kovancev ali žetonov.

V čem je finta?

Pravzaprav finte ni – z brezplačnimi kovanci se razširja vest o novem prihajajočem projektu. Poleg tega morate za to, brezplačne kovance ali žetone dejansko pridobite brezplačno, kakšno stvar narediti – lajkati Facebook stran, slediti projektu na Twitterju ipd.

S takšnimi postopki se torej projekt “brezplačno” razširja po svetu in privablja investitorje, ki bodo v projekt nastajanja projekta vstopili takoj (po navadi) po končanju airdrop-a (ICO).

Z brezplačno ponudbo kovancev nastaja t.i. efekt donacije: “V psihologiji in vedenjski ekonomiji je učinek donacije (znan tudi kot odklon od odsotnosti in povezan s samo lastniškim učinkom v socialni psihologiji) hipoteza, da ljudje pripisujejo večjo vrednost stvari samo zato, ker jih imajo. ” Poleg tega je verjetneje, da bodo ljudje kupili kovanec ali žeton, ki so ga v preteklosti imeli ali so še vedno lastniki, saj ga že poznajo.

Kripto airdrop ustvarja skupnost / mrežo ljudi, ki so lastniki žetonov. Če bi po ICO pogledali porazdelitev žetonov, je velik del pite še vedno v lasti razvijalca. Drugi velik del je v lasti ljudi, ki so se pridružili predprodaji (Private Sale ali Pre-ICO). In razumen del je v lasti ljudi, ki so vložili v ICO. Ko v pito dodate še airdrop delež, ugotovite, da je ta pogosto največji.

Airdrop poseje seme

Če pogledate na največjo spletno stran, ki spremlja večino kovancev po tržnem deležu, ceni ipd. Coin Market Cap, boste tam našli na tisoče že obstoječih kovancev in žetonov. Samo na eni strani jih je 100. Če na strani zagledate kovanec, ki ste ga že imeli (ali pa ga celo še imate), boste nanj verjetno tudi klinili … ker je seme že posejano nekam v vaš spomin. In tu smo že pri brezplačnem oglaševanju.

Ampak, ali niso takšni kovanci brez vrednosti?

Absolutno ne. Dobro, ob upoštevanju disclaimerja, da nekaj takšnih projektov ne uspe, imajo kovanci, ki pridejo na trg, neko vrednost. Ta je lahko od nekaj centov do nekaj dolarjev. Če so razvijalci projekta pravilno zastavili celoten projekt, potem lahko cena v prihodnjih letih raste. Močno raste. V nasprotnem primeru kovanci oz. žetoni ostanejo na nominalni ceni ali pa se jih sploh ne da prodati. To je treba ob prijavi v airdrop vedno imeti v mislih. Vendarle, vsaj denarja ne izgubite – lahko pa močno profitirate. Predstavljajte si, da bi ob nastanku BitCoina prejeli 10 ali 100 brezplačnih bitcoinov … danes bi bili milijonarji.
Še konkreten primer zelo uspešnega aidrop-a: eBTC je vsakemu, ki se je prijavil v airdrop, podaril 2500 žetonov, katerih cena je bila na prvi dan, ko so se žetoni pojavili na menjalnici, 0,8 dolarja. Vsak sodelujoči je tako zaslužil 2000$. eBTC je najvišjo vrednost dosegel 20.1.2018, ko je en eBTC stal 1,91$ – če bi torej eBTC iz airdropa obdržali do tega dne, bi na ta dan zaslužili 4.775$. Ni slabo za nekaj klikov, kajne?
Seveda so takšni kovanci ali žetoni redkost. Večino airdropov se vrti med 1 in 50 %. Vendar je to vse brezplačen denar. Te žetone lahko prodate tako, da zberete več Ethereumov ali Bitcoinov, ali pa jih zadržite in upate, da bo cena narasla.
Podprite nas: to spletno stran lahko vzdržujemo zaradi vaše pomoči - za čas vašega obiska nam odstopite del svoje računalniške moči. Če se s tem ne strinjate, lahko to prekličete.
Ok Stop